3 Mayıs 2012 Perşembe

Sofranızdan eksilmeyen çayın memleketi rize




Doğu Karadeniz’in biraz kenarlarında kalsa da Rize, bölgenin şirin bir ili olarak bilinir. Tulum çalgısı ve çayı ile ünlü Rize, tüm alanlarıyla yemyeşil bir tarım merkezi görünümündedir.

Yöre halkının geçim kaynağı çay olarak bilinmektedir. Bir yıl içerisinde en az 4 defa toplanan çay halk için büyük bir gelir kaynağıdır. Rize’de çay yetişmesinin sebebi yılın dört mevsimi yağış almasından kaynaklanır. Yağışla beraber gelen suyu her daim köklerinde bulan çay bitkileri bir yıl içerisinde birden çok çay toplanmasına izin verir. Çay bitkisi bir insan boyunun yarısına kadar büyür. Yeteri kadar olgunlaştığında yöre halkı bellerinde sepetler ile olgunlaşan çay yapraklarını toplamaya başlarlar. Daha sonra kurutulma işlemine alınan çay yaprakları kuruduktan sonra satışa sunulmaya hazır hale gelir. Çeşitli çay fabrikalarının da Rize kaynaklı çay üretimi yapması Rize’nin çayın başkenti olduğunun en büyük göstergesidir. Çaykur çayı ülke genelinde en çok bilinen ve tercih edilen çay çeşidi arasına girmiştir. Rize bu özelliğini sadece kendi içerisine değil, bütün ülke geneline hatta bazı yurt dışı ülkelerine kadar taşımıştır.

Rize üflemeli çalgısı tulum ile de oldukça bilinen bir il olmuştur. Tüyleri temizlenmiş olan ve çebiç denilen oğlak derisinin delik bölgelerinin bağlanmasıyla gövde bölümü elde edilmektedir. Ön kısımda bulunan ayaklardan birine lülük ve diğerine de nav bağlanarak oluşturulmaktadır. Normalde geçmişten bu yana boynuzlarda yapılan navlar şimdilerde yerini ahşap yapılara bırakmıştır. Üflenerek şişirilen gövde hava ile dolduktan sonra istenilen delikten hava çıkışı sağlanarak birçok melodi elde edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder