Türkiye’nin 80. ili olan
Osmaniye denince akla gelen birtakım kaleler, müzeler, yaylalar ve
kaplıcalardır. Ancak Osmaniye genelde yer fıstığı ile gündeme gelir. Marmara
Bölgesi, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişen çam fıstığı Osmaniye içinde
ayrı bir önem taşımaktadır.
Yaz mevsiminde rengarenk
açan çiçek ve yaklaşık boy uzunluğu 20 ya da 40 cm arasında değişen bir
bitki türü olan yer fıstığının, asıl vatanı Brezilya olarak bilinmektedir. Yer
fıstığı genelde Tropik ve Subtropik bölgelerde yetişmesiyle bilinir. Yaprakları
saplı olup yaprak üzerlerinde tüy bulundurur. Bitki üzerindeki çiçeklerin
solmasını ardından dişi organ olarak bilinen ovaryum toprak altına girer ve
orada olgunlaşır. Böylece toprak altında her boğumda fındık tipinde meyve
taşıyan bir yapı oluşur. Yer fıstığının yetiştirilmesi bu şekilde olmaktadır.
Yer fıstığı meyve olarak
bilinmesinin yanında aslında başka alternatifler içinde kullanılabilir.
Tohumlarında çok az yağ taşıyan yer fıstığı, bunun yanında belli bir oranda
protein hücrelerine de sahiptir. Gıda ve çerez olmasının dışında tohumları
soğuk bir ortamda sıkılarak yağ yumuşatıcı ve merhem olarak kullanılır. Bu
sıkılma ortamının sıcak olduğu durumlarda ise sanayi kuruluşlarında sabun
yapmada önemli bir yer edinmiştir.
Halkın geçim kaynağı
olarak da bilinen yer fıstığı Osmaniye için önemli bir gelir kaynağı olmuştur.
Ülkenin dört bir tarafına sadece çerez olarak değil birçok alternatifte
kullanım amaçlı sunulmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder