3 Mayıs 2012 Perşembe

Türkiyenin 80. ili osmaniyenin çam fıstığı




Türkiye’nin 80. ili olan Osmaniye denince akla gelen birtakım kaleler, müzeler, yaylalar ve kaplıcalardır. Ancak Osmaniye genelde yer fıstığı ile gündeme gelir. Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişen çam fıstığı Osmaniye içinde ayrı bir önem taşımaktadır.

Yaz mevsiminde rengarenk açan çiçek ve yaklaşık boy uzunluğu 20 ya da 40 cm arasında değişen bir bitki türü olan yer fıstığının, asıl vatanı Brezilya olarak bilinmektedir. Yer fıstığı genelde Tropik ve Subtropik bölgelerde yetişmesiyle bilinir. Yaprakları saplı olup yaprak üzerlerinde tüy bulundurur. Bitki üzerindeki çiçeklerin solmasını ardından dişi organ olarak bilinen ovaryum toprak altına girer ve orada olgunlaşır. Böylece toprak altında her boğumda fındık tipinde meyve taşıyan bir yapı oluşur. Yer fıstığının yetiştirilmesi bu şekilde olmaktadır.

Yer fıstığı meyve olarak bilinmesinin yanında aslında başka alternatifler içinde kullanılabilir. Tohumlarında çok az yağ taşıyan yer fıstığı, bunun yanında belli bir oranda protein hücrelerine de sahiptir. Gıda ve çerez olmasının dışında tohumları soğuk bir ortamda sıkılarak yağ yumuşatıcı ve merhem olarak kullanılır. Bu sıkılma ortamının sıcak olduğu durumlarda ise sanayi kuruluşlarında sabun yapmada önemli bir yer edinmiştir.

Halkın geçim kaynağı olarak da bilinen yer fıstığı Osmaniye için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Ülkenin dört bir tarafına sadece çerez olarak değil birçok alternatifte kullanım amaçlı sunulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder