Sakarya denince akla ilk
gelen ıslama köfte ve Sapanca gölüdür. Islama köftesiyle ülke genelinde 200
çeşit köfte türü arasından sıyrılan Sakarya bu özelliğiyle oldukça kendinden
söz ettiriyor. Sakarya’nın ıslama köftesi içerisinde et suyu, zeytinyağı ve pul
biberle hazırlanan bir sos yer alıyor. Bunun yanında ıslatılmış ekmeklerde
eklenerek hazırlanan bu köfte çeşidi, ekmeklerin ve köftelerin ızgarada iyice
pişirildikten sonra özel sosuna batırılarak afiyetle yeniyor.
Diğer meşhur özelliği
Sapanca gölü olan Sakarya, Adapazarı ve İstanbul arasında kalan bir göl
konumunda. Sapanca ilçesi içerisinde yer alan göl, yaz ve kış turizmine her
konuda katkıda bulunuyor. Kenar kısımlarında bulunan restoran ve pansiyonlarla
birçok turistin uğrak yeri olan Sapanca gölü, kaynağını çevresinde bulunan
dağlardan alıyor. Dağlardaki karların erimesiyle de su kaynağı oluşan Sapanca
gölü içerisinde, turna balığı, yayın balığı, sazan ve alabalık gibi balık
türleri de bol miktarda yer alıyor.
Uzunluk olarak 16 km boyunda olan göl, en
geniş kısmında 5,5 km’lik bir alan bulunduruyor. Yaklaşık yüzölçümü 42 km olmasının yanında en
derin bölgesi ise 61 m
olarak biliniyor. Yıl içerisinde göl seviyesinde yaklaşık olarak 75 cm kadar değişiklikler
görülüyor. Sonbaharda en alçak ve ilkbaharda en yüksek seviyelerine ulaşan göl,
bol yağış alınan zamanlarda çark deresi kapakları açılarak su tahliyesi
yapılıyor. Bu şekilde de su dengesi sağlanmış oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder