3 Mayıs 2012 Perşembe

GİRESUN DENİNCE;




Herhalde Giresun denince ilk akla gelen fındık üretimidir. Dünya fındığının yaklaşık olarak yüzde 40 oranındaki fındık ihtiyacını karşılayan Giresun, Doğu Karadeniz’in şirin ilçelerinden biri olarak yer bilinmektedir.

Fındığı ile ün salmış Giresun, oldukça geniş olan yeşillik alanlarında tamamen fındık üretimi yapmaktadır. Halkın geçim kaynağı olan fındık, her ağustos ayının başlarında toplanacak hale gelmektedir. Halkın birbirine yardım etmesi ya da diğer şehirlerden gelen insan gücüyle yeni yılın fındıkları büyük bir özveri ile toplanmaktadır.

Toplama kısmından sonra şehre indirilen fındık devlet ve tüccarın eliyle gerek ülke içinde gerekse ülke dışında kullanım için ambarlarda işleme koyulmaktadır. Özel çikolata üretimleri ve fındık içerikli birçok gıdanın içindeki fındığın büyük bir kısmı Giresun fındığı ile sağlanmaktadır. Her türlü fındık çeşidinin yer aldığı bahçelerde, sivri fındık, kara fındık, ham fındık ve yağlı fındık gibi dikim işleri yapılmaktadır. Günümüzde kullanılan ve en çok rağbet gören fındık cinsi yağlı fındık olmaktadır. Satış esnasında da oldukça iyi bir fiyata satılan bu çeşit, genelde birçok üretici tarafından ilk olarak tercih edilen bir fındık cinsidir.

Uzmanlar ve birçok bilim adamının destek ve uyarısı ile fındığın pek çok hastalığa çare olduğu öne sürülmektedir. Hatta bu konu ile yapılan aganigi naganigi reklamı bile bunun en iyi kanıtı olarak görülmektedir.

Fındığın başkenti Giresun fındık yanında eskiden bu isme sahip olan Kerasus yani kiraz ile de ünlüdür. Tarım alanlarında bulunan kiraz bahçeleri bunun en önemli kanıtı olmaktadır. Ancak son zamanlarda fındık üretimi ile öne çıkan Giresun, fındığın başkenti unvanını alarak en kaliteli fındık üretimi yapan il olarak kayda geçirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder