Herhalde Giresun denince
ilk akla gelen fındık üretimidir. Dünya fındığının yaklaşık olarak yüzde 40
oranındaki fındık ihtiyacını karşılayan Giresun, Doğu Karadeniz’in şirin
ilçelerinden biri olarak yer bilinmektedir.
Fındığı ile ün salmış
Giresun, oldukça geniş olan yeşillik alanlarında tamamen fındık üretimi
yapmaktadır. Halkın geçim kaynağı olan fındık, her ağustos ayının başlarında
toplanacak hale gelmektedir. Halkın birbirine yardım etmesi ya da diğer
şehirlerden gelen insan gücüyle yeni yılın fındıkları büyük bir özveri ile
toplanmaktadır.
Toplama kısmından sonra
şehre indirilen fındık devlet ve tüccarın eliyle gerek ülke içinde gerekse ülke
dışında kullanım için ambarlarda işleme koyulmaktadır. Özel çikolata üretimleri
ve fındık içerikli birçok gıdanın içindeki fındığın büyük bir kısmı Giresun
fındığı ile sağlanmaktadır. Her türlü fındık çeşidinin yer aldığı bahçelerde,
sivri fındık, kara fındık, ham fındık ve yağlı fındık gibi dikim işleri
yapılmaktadır. Günümüzde kullanılan ve en çok rağbet gören fındık cinsi yağlı
fındık olmaktadır. Satış esnasında da oldukça iyi bir fiyata satılan bu çeşit,
genelde birçok üretici tarafından ilk olarak tercih edilen bir fındık cinsidir.
Uzmanlar ve birçok bilim
adamının destek ve uyarısı ile fındığın pek çok hastalığa çare olduğu öne
sürülmektedir. Hatta bu konu ile yapılan aganigi naganigi reklamı bile bunun en
iyi kanıtı olarak görülmektedir.
Fındığın başkenti Giresun
fındık yanında eskiden bu isme sahip olan Kerasus yani kiraz ile de ünlüdür. Tarım
alanlarında bulunan kiraz bahçeleri bunun en önemli kanıtı olmaktadır. Ancak
son zamanlarda fındık üretimi ile öne çıkan Giresun, fındığın başkenti unvanını
alarak en kaliteli fındık üretimi yapan il olarak kayda geçirilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder