Türk tatlıları arasında baklavanın yeri bir başkadır.
Ve bu başkalığı bize en güzel yansıtan ise kaçınılmaz Gaziantep oluyor.
Baklava dediğiniz görünüşü ile sizi çağırır, bir kez
tadınca da ikinci çatalı almanız kaçınılmaz olan cinsten olmalı ki yediğinize
değsin. İşte tam bu noktada baklava denince akla ilk önce Antep gelir ama
Antepli ustalar ülkenin dört bir yayına dağıldığından pek çok şehirde lezzetli
baklavaların tadına bakmak da artık kaçınılmaz.
Bir araştırma sonucuna göre erkekler daha çok
fıstıklı, kadınlar ise cevizli baklavayı seviyormuş. Baklava hamurunu ise en
iyi erkek ustalar açıyor, çünkü oklavayı kullanırken büyük ölçüde bir güç sarf
etmek gerekiyor. Ve güzel bir baklavanın yapımında usta kadar oklava da önemli
bir yer tutuyor. Oklava mutlaka armut ağacından, baklavayı pişirmek için
kullanılan odun ise meşe ağacından olmalı. Türk mutfağında önemli bir yer tutan
Gaziantep baklavası, kırk kat yufka ile yapılıyor. Aynı zamanda Fıstıklı, Fıstıklı
Kuru Baklava, Cevizli, Kaymaklı, Sütlü Nuriye Baklavası, Fıstıklı Şöbiyet ve Fıstıklı
Saray Sarması gibide birçok çeşidi mevcut. O halde bu güzel çeşitlerin tadına
bir de Gaziantep’te bakmak gerekir.
Gaziantep’in bir diğer meşhurluğuna gelirsek oda
şüphesiz ki Çam Fıstığı yani daha çok bilindik adıyla Antep Fıstığı’dır. Sakız ağacıgiller familyasından olan ve yenebilen
kabuklu bir meyve
olan Antep Fıstığı’nı kim sevmez ki! Bu tadı enfes olan kuru yemiş ağaçta
yetişmekte olup, bu ağaç adını en çok yetiştiği kentlerden olan Gaziantep'ten
alır.
Antep fıstığı yağlı ve ince kabukludur. Yaygın olarak tatlıcılıkta ve eczacılıkta
öksürük şurubu yapımında kullanılır. Ama daha çok lezzetli tohumları sevilerek
tüketilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder