3 Mayıs 2012 Perşembe

GAZİANTEP - BAKLAVA VE ÇAM FISTIĞI




Türk tatlıları arasında baklavanın yeri bir başkadır. Ve bu başkalığı bize en güzel yansıtan ise kaçınılmaz Gaziantep oluyor.

Baklava dediğiniz görünüşü ile sizi çağırır, bir kez tadınca da ikinci çatalı almanız kaçınılmaz olan cinsten olmalı ki yediğinize değsin. İşte tam bu noktada baklava denince akla ilk önce Antep gelir ama Antepli ustalar ülkenin dört bir yayına dağıldığından pek çok şehirde lezzetli baklavaların tadına bakmak da artık kaçınılmaz.

Bir araştırma sonucuna göre erkekler daha çok fıstıklı, kadınlar ise cevizli baklavayı seviyormuş. Baklava hamurunu ise en iyi erkek ustalar açıyor, çünkü oklavayı kullanırken büyük ölçüde bir güç sarf etmek gerekiyor. Ve güzel bir baklavanın yapımında usta kadar oklava da önemli bir yer tutuyor. Oklava mutlaka armut ağacından, baklavayı pişirmek için kullanılan odun ise meşe ağacından olmalı. Türk mutfağında önemli bir yer tutan Gaziantep baklavası, kırk kat yufka ile yapılıyor. Aynı zamanda Fıstıklı, Fıstıklı Kuru Baklava, Cevizli, Kaymaklı, Sütlü Nuriye Baklavası, Fıstıklı Şöbiyet ve Fıstıklı Saray Sarması gibide birçok çeşidi mevcut. O halde bu güzel çeşitlerin tadına bir de Gaziantep’te bakmak gerekir.

Gaziantep’in bir diğer meşhurluğuna gelirsek oda şüphesiz ki Çam Fıstığı yani daha çok bilindik adıyla Antep Fıstığı’dır. Sakız ağacıgiller familyasından olan ve yenebilen kabuklu bir meyve olan Antep Fıstığı’nı kim sevmez ki! Bu tadı enfes olan kuru yemiş ağaçta yetişmekte olup, bu ağaç adını en çok yetiştiği kentlerden olan Gaziantep'ten alır.
Antep fıstığı yağlı ve ince kabukludur. Yaygın olarak tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Ama daha çok lezzetli tohumları sevilerek tüketilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder