3 Mayıs 2012 Perşembe

KONYA DENİNCE;MEVLANA,ETLİ EKMEK VE KONYA ŞEKERİ




Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı mimarisinde, 1926 yılından beri faaliyet gösteren Mevlana Müzesi, Konya gelen herkesin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda Mevlana Türbesi, Yeşil Kubbe gibi isimlerle de anılmaktadır. Müze alanı bahçesiyle birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlâk edilerek Gül Bahçesi adı altında düzenlenen bölümlerle birlikte toplam 18.000 m²ye ulaşmıştır.
Türkiye’de bağlı bulunduğu Kültür Bakanlığı'na en çok gelir getiren ikinci müzedir. Birincisi ise herkesin üzere Topkapı Sarayı Müzesi’dir. Mevlana Türbesi Mevlana'nın ölümünden sonra inşa edilmiştir.
İç Anadolu'da en çokta Konya adıyla özdeşleşen etli ekmek, Toroslar'da yetiştirilen kuzuların but ve boşluk kısımlarından alınan etlerin iri kıyma olarak çekilmesi ve içlerine domates, yeşilbiber ve maydanoz eklenip harmanlanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Birçok ünlü ismin müdavimi olduğu Etli Ekmek'te kullanılan yoğurt, et, un, yağ ve peynir Konya'dan getirtilmektedir. Ayrıca Konya’da Etli Ekmeği bir kez tadınca gerçekten bir daha o tadı unutmanız mümkün olmuyor.

Ve Konya’nın o meşhur Konya Şekeri ise kocaman, beyaz, ısırınca dişleri kamaştıran, genellikle çaya batırılarak yenen, hafif sert ve yemesi emek isteyen bir yapıdadır. Konya'nın yerlileri ölü şekeri derler ve cenaze günü cenaze evini ziyaret için gelen misafirlere bu şekerden ikram edilir. Ve kulağa ilginç gelse de normal günde taze yufka içine ufalanarak ya da kırarak eşit miktarlarda yaydıktan sonra dürüm yaparak ara öğün olarak yiyorlarmış. Neyse ki zaman geçtikçe bu gelenek ortadan kalkmış ve Konya Şekeri sadece turizm amaçlı olarak, Konya hatırası olarak tüketilmeye başlanmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder