Konya'da bulunan, eskiden
Mevlâna'nın
dergâhı olan yapı mimarisinde,
1926 yılından beri faaliyet gösteren Mevlana Müzesi, Konya
gelen herkesin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda Mevlana Türbesi, Yeşil Kubbe
gibi isimlerle de anılmaktadır. Müze alanı bahçesiyle birlikte
6.500 m² iken, yeri istimlâk
edilerek Gül Bahçesi adı altında düzenlenen bölümlerle birlikte toplam 18.000
m²ye ulaşmıştır.
Türkiye’de bağlı bulunduğu
Kültür Bakanlığı'na en çok
gelir getiren ikinci müzedir. Birincisi ise herkesin üzere
Topkapı Sarayı Müzesi’dir. Mevlana Türbesi Mevlana'nın
ölümünden sonra inşa edilmiştir.
İç Anadolu'da en çokta Konya adıyla özdeşleşen
etli ekmek, Toroslar'da yetiştirilen kuzuların but ve boşluk kısımlarından
alınan etlerin iri kıyma olarak çekilmesi ve içlerine domates, yeşilbiber ve maydanoz
eklenip harmanlanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Birçok ünlü ismin müdavimi
olduğu Etli Ekmek'te kullanılan yoğurt, et, un, yağ ve peynir Konya'dan getirtilmektedir.
Ayrıca Konya’da Etli Ekmeği bir kez tadınca gerçekten bir daha o tadı unutmanız
mümkün olmuyor.
Ve Konya’nın o meşhur Konya Şekeri ise kocaman, beyaz,
ısırınca dişleri kamaştıran, genellikle çaya batırılarak yenen, hafif sert ve
yemesi emek isteyen bir yapıdadır. Konya'nın yerlileri ölü şekeri derler ve
cenaze günü cenaze evini ziyaret için gelen misafirlere bu şekerden ikram
edilir. Ve kulağa ilginç gelse de normal günde taze yufka içine ufalanarak ya da
kırarak eşit miktarlarda yaydıktan sonra dürüm yaparak ara öğün olarak
yiyorlarmış. Neyse ki zaman geçtikçe bu gelenek ortadan kalkmış ve Konya Şekeri
sadece turizm amaçlı olarak, Konya hatırası olarak tüketilmeye başlanmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder