Adana Denince
Adana dendiğinde akla ilk
gelenler arasında adana kebabı ve pamuk yer almaktadır. Adana mutfağının eşsiz
lezzetleri arasında yer alan adana kebabı sadece Adana içinde Türkiye’nin
birçok şehri için ayrı bir önem taşımaktadır. Elde kıyılan etle yapılan bir
kebap çeşidi olan Adana Kebabı, yaylalarda özel olarak yetişen erkek koyun
etlerinden lezzetini almaktadır. Adana kebabı karışımında biber salçası,
kırmızı pul biber ve kuyruk yağı bulunmaktadır. Pişirilmesi ise direk ateşle
temas ettirilerek değil, durgun ve korlu meşe ateşinde yapılmaktadır. Ayrıca
pişirme sırasında şişlere geçirilen etler sürekli çevrilir ve bu sayede etin
her tarafı pişmesi sağlanır.
Ayrıca pamuk üretimi ile
de ünlü olan Adana şehri, pamuk üretiminde öncelikle yöre halkının geçim
kaynağı olmuştur. Ülke genelinin pamuk ihtiyacını karşılayan Adana, sınırları
içerisinde kurulan pamuk fabrikaları ile de şehrin sanayisine katkıda
bulunmaktadır. Alüvyal özellikli topraklara sahip Adana’da pamuk tarımının
oldukça gelişmiş olması tarıma elverişli topraklrı sayesindedir. Diğer yandan
sıcak havalarında desteklemesi gereken pamuk üretiminde, Adana tam da bu
özellikleri içeren bir şehir olma özelliği göstermektedir.
Bunların dışında Adana
şehrinin ön plana çıkışı Çukurova, Adana Anavarza Kalesi, Adana Misis Antik
Kenti, Adana Tekir Yaylası, Yaşar Kemal, Sakıp Sabancı gibi yer ve isimlerle de
desteklenmektedir. Yaşar Kemal ve Sakıp Sabancı’ya memleketim sözünü söyletende
yine Adana şehri olmaktadır.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder