3 Mayıs 2012 Perşembe

Kebabı Ve Pamuğuyla Adana


Adana Denince

Adana dendiğinde akla ilk gelenler arasında adana kebabı ve pamuk yer almaktadır. Adana mutfağının eşsiz lezzetleri arasında yer alan adana kebabı sadece Adana içinde Türkiye’nin birçok şehri için ayrı bir önem taşımaktadır. Elde kıyılan etle yapılan bir kebap çeşidi olan Adana Kebabı, yaylalarda özel olarak yetişen erkek koyun etlerinden lezzetini almaktadır. Adana kebabı karışımında biber salçası, kırmızı pul biber ve kuyruk yağı bulunmaktadır. Pişirilmesi ise direk ateşle temas ettirilerek değil, durgun ve korlu meşe ateşinde yapılmaktadır. Ayrıca pişirme sırasında şişlere geçirilen etler sürekli çevrilir ve bu sayede etin her tarafı pişmesi sağlanır.

Ayrıca pamuk üretimi ile de ünlü olan Adana şehri, pamuk üretiminde öncelikle yöre halkının geçim kaynağı olmuştur. Ülke genelinin pamuk ihtiyacını karşılayan Adana, sınırları içerisinde kurulan pamuk fabrikaları ile de şehrin sanayisine katkıda bulunmaktadır. Alüvyal özellikli topraklara sahip Adana’da pamuk tarımının oldukça gelişmiş olması tarıma elverişli topraklrı sayesindedir. Diğer yandan sıcak havalarında desteklemesi gereken pamuk üretiminde, Adana tam da bu özellikleri içeren bir şehir olma özelliği göstermektedir.

Bunların dışında Adana şehrinin ön plana çıkışı Çukurova, Adana Anavarza Kalesi, Adana Misis Antik Kenti, Adana Tekir Yaylası, Yaşar Kemal, Sakıp Sabancı gibi yer ve isimlerle de desteklenmektedir. Yaşar Kemal ve Sakıp Sabancı’ya memleketim sözünü söyletende yine Adana şehri olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder