3 Mayıs 2012 Perşembe

KARAMAN'ın yayla hayvanı koyunu




Türkiye’de yerli koyunlarımız arasında yayılış alanı ve sayı bakımından Karaman Koyunları başta gelmektedir. Bütün Orta ve Doğu Anadolu bölgesine yayılmış bulunan bu ırk, tipik kara ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişir ve uzun asırlardan beri bu koşullara uymuşlardır. Batıda Sakarya Havzası, Eskişehir ve Kütahya ile doğu sınırlarımıza kadar her yerde yetiştirilen Karaman koyunları yayla hayvanı olarak tanınmıştır. Kıyı şeritlerde görülmezler ve genellikle kurak iklimi, seyrek otlu fakir Anadolu otlaklardaki koşullara uyum sağlarlar.

Karamanın Koyunu diye tabir edilen bu tür koyunlar genellikle açlığa ve kötü koşullara karşı dayanıklıdır. Kuyrukta toplanan yağ bir yedek besin deposu görevini üstlenmekte ve açlık döneminde hayvanlar gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için bu yağı kullanır.

İlkbahar aylarında yeşillenen Anadolu otlakları yaz içinde çok çabuk sararıp kuruyan bir yapıdadır. Bu koşullarda Karaman koyunları mümkün olduğunca yaylalara çıkartılır ya da otlakta kurumuş otlarla anızlardan yararlandırılmaya çalışılır. Kış aylarında düzenli bir yemleme nadir görülür. Genel olarak karlı otlaklardan otlanmaya çalışan koyunlara iki üç aylık sert kış döneminde biraz dane yem ile saman ve bazı zamanlarda da ot verilir. Bu yüzden yaza çıkarken koyunlar çoğu zaman zayıf düşerler ve sert kışlarda açlık yüzünden büyük kayıplar verilmektedir. Karaman koyunları et, süt ve yapağı verimleri ile, yurdumuzda çoğunluğu oluşturan fakir aile işletmelerine büyük destek olmaktadır. Bu koyunların ıslahı ya da yerlerine daha iri yapılı etçi ırkların konması ileri sürülürken bundan daha öncelikli olarak yukarıda açıklanan çevre koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder