Kahraman Maraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağa'nın "yabani orkide"yi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği bir tatlıdır. "Sahlepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" adını almıştır. Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılıyor olmasıdır.
Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper
tarafından kontrol edilir ve daha sonra 90 °C sıcaklıkta ısıtılan sütler, mikro
organizmalardan arındırılır. Sonrasında ise bu süte önce Ahır dağından toplanan
sahlepe şeker katılıp iyice karıştırıldıktan sonra bu karışım, 6-8 saat
dinlendikten sonra -6 °C
derecede soğutulur ve tüketime sunulur. İçerisinde A,
B,
C,
D
ve E
grubu vitaminleri ile kalsiyum fosfor, magnezyum,
sodyum,
potasyum,
demir
ve çinko
gibi mineraller bulunanmaktadır. Kahramanmaraş dövme dondurmasının 100 gr. sade
dondurmada 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg. sodyum, 160 mg. potasyum,
0,1 mg. demir, 130 mg. A vitamini, 0,21 mg.E vitamini 0,25 mg. B vitamini ve
0,13 mg. diğer vitaminlerden olduğu tesbit edilmiştir.
Günümüzde ise Kahramanmaraş dondurmasının dövme ve meyveli
çeşitleri de bulunmaktadır. Bu dondurma çeşitlerinin, Yaşar Dondurma (Mado),
Ferah Dondurma (Edo) ve Kervan Dondurma (Alpedo) kuruluşları tarafından yurt
içi ve yurt dışında dağıtımı yapılmaktadır. Kahramanmaraş dondurması, halen
A.B.D., Avustralya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çin,
İngiltere, G.Kore, S. Arabistan, Tunus, Yugoslavya, Kıbrıs, Mısır gibi ülkelere
Mado ve Edo tarafından dağıtılarak ağızları tatlandırmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder