Aras vadisi boyunca Iğdır, Kağızman ve Tuzluca’yı
içine alan bölge içerisinde önemli miktarda kayısı üretimi yapılmaktadır. Bu bölgede
Mut kayısılarından sonra Haziran ayının son haftasında olgunlaşan Şalak çeşidi
büyük tüketim merkezilerine ulaştırılmaktadır. Bu çeşit önce Aras vadisinde
daha sonra Iğdır ve Tuzluca’da ve en son ise Kağızman’da hasat edilmektedir.
Iğdır’daki kayısı ağacı varlığının % 85’lik kısmını Şalak kayısı, geriye kalan
% 15’lik kısmını ise Ordubat, Teberze ve Teyvent (Ağerik) çeşitleri
oluşturmaktadır. Üretilen kayısının büyük bir kısmı sofralık olarak
tüketilmekte veyahut büyük tüketim merkezlerine gönderilmektedir. Geriye kalan
bölümünden ise kurutularak ya da reçel, marmelat yapımında veya meyve suyu
sanayisinde değerlendirilmektedir.
Iğdır’ın
kayısısı, yemesi çok lezzetli olan etli ve uzun yola dayanabilen meyveleri iri
olan bir kayısı çeşididir. Dikimi yapılacak olan arazinin yüksek rakımda olması
idealdir. Ağaç gelişimi hızlı olmakla birlikte yetişkin bir ağaçtan 150-200 kg arası meyve almak
mümkündür.
Kayısı genel olarak bilindiği gibi A, B, C ve P
vitamini açısından zengin bir meyvedir. Aynı zamanda kayısı, magnezyum,
kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da
zengin bir meyvedir. Kayısının faydaları ise saymakla bitmeyecek türden. Besleyici
ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa çok iyi geldiği
bilinir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve başta
akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı da koruyucudur. Vücuda kuvvet
verir ve bedensel, zihinsel yorgunluğu giderir. Özellikle gelişme çağındaki
çocuklara çok faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Sinirleri
sakinleştirir ve uyku verici bir özelliğe sahiptir. Migrene karşı da iyi gelir.
Ayrıca bunlarla sınırlı kalmayıp cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır. Kayısı
tam bir doğal ilaçtır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder