3 Mayıs 2012 Perşembe

IĞDIR'IN Şalağı(kayısı)



Aras vadisi boyunca Iğdır, Kağızman ve Tuzluca’yı içine alan bölge içerisinde önemli miktarda kayısı üretimi yapılmaktadır. Bu bölgede Mut kayısılarından sonra Haziran ayının son haftasında olgunlaşan Şalak çeşidi büyük tüketim merkezilerine ulaştırılmaktadır. Bu çeşit önce Aras vadisinde daha sonra Iğdır ve Tuzluca’da ve en son ise Kağızman’da hasat edilmektedir. Iğdır’daki kayısı ağacı varlığının % 85’lik kısmını Şalak kayısı, geriye kalan % 15’lik kısmını ise Ordubat, Teberze ve Teyvent (Ağerik) çeşitleri oluşturmaktadır. Üretilen kayısının büyük bir kısmı sofralık olarak tüketilmekte veyahut büyük tüketim merkezlerine gönderilmektedir. Geriye kalan bölümünden ise kurutularak ya da reçel, marmelat yapımında veya meyve suyu sanayisinde değerlendirilmektedir.
Iğdır’ın kayısısı, yemesi çok lezzetli olan etli ve uzun yola dayanabilen meyveleri iri olan bir kayısı çeşididir. Dikimi yapılacak olan arazinin yüksek rakımda olması idealdir. Ağaç gelişimi hızlı olmakla birlikte yetişkin bir ağaçtan 150-200 kg arası meyve almak mümkündür.
Kayısı genel olarak bilindiği gibi A, B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyvedir. Aynı zamanda kayısı, magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengin bir meyvedir. Kayısının faydaları ise saymakla bitmeyecek türden. Besleyici ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa çok iyi geldiği bilinir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı da koruyucudur. Vücuda kuvvet verir ve bedensel, zihinsel yorgunluğu giderir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara çok faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verici bir özelliğe sahiptir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca bunlarla sınırlı kalmayıp cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır. Kayısı tam bir doğal ilaçtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder