Bir bölümünün Karadeniz Bölgesi
bir bölümünün ise İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Çorum, bir çok tarihi ve doğal
güzelliğe sahip olmasına rağmen ülkemizde ve dünyada leblebisiyle ün salmıştır.
Çorum
leblebisinin tarihi yaklaşık 3 asır öncesine dayanmaktadır. Ahmedi Server
isimli Çorumlu bir kişinin çorum ilinde yetişen nohut cinslerinden leblebiyi
imal ettiği söylenmektedir. .Yaklaşık 3 asırdır Çorum’da üretimi yapılan
leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi,
leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Çorum
ilinin kendine has doğal yapısından kaynaklanan iklim şartları ile az rutubetli
oluşu, akşam esen rüzgârı ve Karadeniz ile Akdeniz iklimi arasındaki ılıman
iklim özellikleri leblebinin kurutulmasında en büyük etkendir. Ilıman iklim
özellikleri, az rutubetli havası, nohudun kavurma işleminden sonra sergilerde
bekletilmesi esnasında maruz kaldığı yöreye has rüzgâr çorum leblebisi üretimi
için oldukça önemli etkenlerdir. Zira çorum leblebisinin işlenmesi esnasında
belirlenen mekânların da iklimsel özelliklere göre düzenlenmesi gerekli
şartların önemini ortaya koymaktadır.
Çorum
leblebisinin imalatı sırasıyla; nohut seçme, nohutu sınıflandırma, nohutu
ısıtma, nohutu ıslatma, nohutu kavurma ve leblebiyi kızartma olarak ayrı
bölümlerden oluşmaktadır. Ayrıca leblebi üretiminin yapılacağı alanın da en az
2 metre yükseklikte olması, güneş almayan ve ortamın rüzgâr alması içinde
havalandırma deliklerinin bulunduğu bir mekan olması gerekmektedir.
Ayrıca
çorum leblebisinin bel ağrılarına, diş etlerine, bağırsaklara iyi geldiği,
vücuttaki su miktarını dengelediği, meniyi çoğalttığı ve idrarı artırdığı
doğurganlığı ise kolaylaştırdığı gibi bir çok faydası görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder