3 Mayıs 2012 Perşembe

ÇORUM LEBLEBİ




            Bir bölümünün Karadeniz Bölgesi bir bölümünün ise İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Çorum, bir çok tarihi ve doğal güzelliğe sahip olmasına rağmen ülkemizde ve dünyada leblebisiyle ün salmıştır.

            Çorum leblebisinin tarihi yaklaşık 3 asır öncesine dayanmaktadır. Ahmedi Server isimli Çorumlu bir kişinin çorum ilinde yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. .Yaklaşık 3 asırdır Çorum’da üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.

            Çorum ilinin kendine has doğal yapısından kaynaklanan iklim şartları ile az rutubetli oluşu, akşam esen rüzgârı ve Karadeniz ile Akdeniz iklimi arasındaki ılıman iklim özellikleri leblebinin kurutulmasın­da en büyük etkendir. Ilıman iklim özellikleri, az rutubetli havası, nohudun kavurma işleminden sonra sergilerde bekletilmesi esnasında maruz kaldığı yöreye has rüzgâr çorum leblebisi üretimi için oldukça önemli etkenlerdir. Zira çorum leblebisinin işlenmesi esnasında belirlenen mekânların da iklimsel özelliklere göre düzenlenmesi gerekli şartların önemini ortaya koymaktadır.

            Çorum leblebisinin imalatı sırasıyla; nohut seçme, nohutu sınıflandırma, nohutu ısıtma, nohutu ıslatma, nohutu kavurma ve leblebiyi kızartma olarak ayrı bölümlerden oluşmaktadır. Ayrıca leblebi üretiminin yapılacağı alanın da en az 2 metre yükseklikte olması, güneş almayan ve ortamın rüzgâr alması içinde havalandırma deliklerinin bulunduğu bir mekan olması gerekmektedir.

            Ayrıca çorum leblebisinin bel ağrılarına, diş etlerine, bağırsaklara iyi geldiği, vücuttaki su miktarını dengelediği, meniyi çoğalttığı ve idrarı artırdığı doğurganlığı ise kolaylaştırdığı gibi bir çok faydası görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder