Ege Bölgesi’nde bulunan Afyon
ismini de aldığı haşhaş bitkisinin afyon adlı tohumları ile ünlüdür. Yazların
sıcak geçtiği, yağışların ise normal olduğu bölgelerde yetişen haşhaşın asıl
üretim yerleri ise Doğu Akdeniz, Hindistan ve Anadolu’dur.
Kapsülünden afyon isimli uyuşturucu,
tohumlarından ise haşhaş yağı olan yenilebilir yağ çıkarılan haşhaş bitkisi,
uyuşturucu üretiminde kullanıldığı için üretimi yoğun kontroller altında
yapılmaktadır. Haşhaş bitkisinin kapsülünün içinde çok sayıda tohum
bulunmaktadır. Bu tohumların %45 civarını ise haşhaş yağı oluşturmaktadır. Bu
yağ yemeklik kaliteli bir bitkisel yağdır. Tohumlardan çıkarılan yağların
ardından kalan küspe ise hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Hayvan
sütlerindeki yağ oranını arttıran bu madde maddi açıdan da ucuza gelmektedir. Ayrıca
afyonun türevleri olan morfin, narkotin, papaverin ve kodein gibi maddelerde
tıp alanında kullanıldığı gibi uyuşturucu madde bağımlıları tarafından da
kullanılmaktadır.
Türkiye haşhaş cinslerinden 30
kadarını yetiştirebilmektedir. Bunlardan en önemlisi ise “papaver somniferum”
dir. Afyon’un yanı sıra yetiştirildiği şehirler ise; Denizli, Isparta, Konya,
Burdur, Kütahya ve Uşak’tır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder