3 Mayıs 2012 Perşembe

SİİRT lezzetli büryan kebabı





Siirt denince akla ilk gelenler Büryan kebabı, Veysel Karani türbesi,Perde Pilavı, Saat kule ve Billoris Kaplıcası’dır. Biryan kelimesinden türeyen ve etin yan tarafı olan Büryan, Arapça’da perive anlamına gelir. Büryan kebabının yapımı bir kuzunun ikiye bölünmesi başlar. Daha sonra et kemiklerinden ayrılarak çengellere geçirilir. Daha sonra yaklaşık 2,5 metre derinliğinde olan kuyuya bırakılan etlerin, ateşle temas etmeden pişirilmesi sağlanır. Akabinde kuyunun ağzı üstten hava almayacak şekilde çamurla sıvanarak kapatılır. Burada dikkat edilen kısım etlerin kuyuya ateş köz olduktan sonra asılmasıdır. Aksi taktirde alevlenen ateş etle temas ederek etin yanmasına sebep olur.

Veysel Karani Türbesi ile ün yapmış Siirt, Diyarbakır – Bitlis yolu üzerinde Siirt’e yaklaşık olarak 40 km uzaklıktadır. Yöre halkı tarafından cas adı verilen harç ile 1901 yıllarında yapılan türbenin, 1967 yıllarında yıkımına karar verilmiş ve yerine yenisi inşa edilmiştir. Siirt halkı yılın her 16 – 17 mayıs tarihlerinde Veysel Karani’nin ölüm yıldönümünü kutlamaktadır. Bu anma törenine her yıl çevre illerden ve diğer şehirlerinden binlerce konuk katılmaktadır. Veysel Karani, Siirt halk için önemli bir yere sahip olmasının yanında yapılan anma törenleri ile ondan geriye kalan Türbe’si de oldukça iyi korunmaktadır.

Diğer yandan kaplıcaları ve diğer yemek çeşitleri ile de ön plana çıkan şehirde, bambaşka kültürler yaşanmaktadır. Yılın belli kesimleri kaplıcalarına olan talep oldukça büyük orandadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder