21 Mayıs 2012 Pazartesi

Ergenlik dönemindeki ruhsal sıkıntılar

    Ergenlik dönemi 12-21 yaşlarında yaşanır.Bu dönemde bazı değişiklikler ve problemler olur.Ruhsal ve fiziksel açıdan sıkıntılar yaşanır.Bunlara okul ve aile içi problemler , özgüven problemi,karşı cinse karşı problemler sebep olabilir.Kendini üzgün ve kötü ya da dışlanmış hissedebilir.Hatta kendini değersiz görüyor olabilir.Bazen  öfke patlamaları yaşayabilir. Bu sırada onunla konuşmak anlamsızdır.Sakinleşmesini beklemek daha iyidir.
    Ergenlik döneminde beden gelişiminin kişilik üzerine önemli etkileri vardır.Özellikle hormon faaliyetleri bu dönemde gencin davranışlarının yönünü etkilemese de davranışlara  eşlik eden duyguların yoğunluğunu kesinlikle etkiler.Karamsarlık,ağlama,öfke-sevinç,hüzün-neşe gibi duygular bu dönemin duygusal hareketliliğinin sonucudur.
    Anne ve babadan uzaklaşan,arkadaşlarına yönelen ergen bu toplumsal yaşantının gereklerini öğrenir.
Ergen,fazlasıyla kendine yöneliktir.İlgi  odağı olduğunu sanmakta ve aslında olmayan bu ilgiye göre hareket etmektedir.Bu düşünce biçimi ergenlik döneminde ben merkezliğini meydana getirir.Çevresindekilerin  kendinin dış görünüş,duyguları ve davranışları ile çok fazla ilgilendiklerini düşünmektedir.
    Bilinçsel ve duygusal hareketlilik sebebiyle kendi deneyimlerini ayırt etmede yetersiz  kalan ergen etrafındakilerin özellikle de büyüklerinin onu anlamadıklarını ''Hiç kimse  neler çektiğimi  neler  hissettiğimi bilemez.Beni kimse anlayamaz.'' şeklinde sık sık ifade eder.
    Ergenlik döneminde bunlar gibi birçok sıkıntılar.stresler,depresyonlar olurken anne ve babanın duyarlı olması gerekir.Hırçın dönemlerinde de üstüne gitmemek gerekir.
        BEDENSEL DEĞİŞİKLİKLER
    
    ortak değişilikler
 - sivilce çıkar
 -ter salgısı artar
 -boy uzar
 -deri yağlanır
 -vücut kıllanır
 -kaslar gelişir
 -kilo artar

    kızlara özel
 -adet görülür
 -yumurta oluşur
 -göğüsler büyür



   erkeklere özel
 -sakal ve bıyık çıkar
 -ses kalınlaşır
 -sperm oluşur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder